Tuin Buitenverlichting  thumbnail

Tuin Buitenverlichting

Published Sep 28, 23
6 min read

Als de algen namelijk alle voedingsstoffen opgebruiken en niets overlaten voor de aquariumplanten, gaan je planten dood. Maar als je aquariumplanten goed groeien en daardoor de voedingsstoffen voor de algen wegnemen, gaan je algen dood. Dat is pas algen bestrijden! De conclusie is dus eigenlijk: Algen gaan alleen maar dood (of kunnen zich niet uitbreiden) als je plantengroei goed is.

Maar…. is dit dan waar? Ja, dit is waar. Dit heeft namelijk alles te maken met het kleurenspectrum van LED. Bij de fotosynthese gebruiken planten namelijk rood en blauw licht en dit kun je met aquarium LED verlichting maken. Hierover in het volgende hoofdstuk meer. LED kleurenspectrum, Als je op zoek gaat naar de verschillende kleuren aquarium LED verlichting, dan vind je vaak de volgende kleursamenstellingen:Blauw;Wit;Blauw/wit;Rood/wit;Blauw/rood/wit;Paars;RGB.RGB gaat hier niet over de Regionale Belasting Groep en ook niet over Recylced Green Bikes J, maar letterlijk over de kleuren Rood, Groen en Blauw.

Nu lijkt RGB de perfecte oplossing. Je kunt er immers alle kleuren mee creëren die je maar wilt. Maar… dit hoeft niet! Voor de plantengroei wordt namelijk maar een deel van het brede lichtspectrum dat RGB LED biedt gebruikt. Voor de fotosynthese wordt voornamelijk licht uit het blauwe en rode spectrum gebruikt.

Voor je plantengroei volstaat dus verlichting met rode, blauwe en witte LED. De witte lampjes zijn er speciaal voor jou en onze ogen 😉 Sfeerverlichting. Natuurlijk kun je RGB LED prima gebruiken om de gewenste – meest gekke – kleuren in je aquarium te creëren, maar houd daarbij wel rekening met je plantengroei.

Vaak horen we dat mensen zonlicht (of daglicht) willen nabootsen. Logisch, wat is nu beter dan moeder natuur. En met RGB-licht kun je zonlicht nabootsen. Het is inderdaad zo dat in de natuur alle kleurenspectra aan bod komen – van UV tot infrarood – en dat de verhouding afhangt van de seizoenen.

Maar daarnaast is er ook een verschil in de hoeveelheid licht. In de winter kan er namelijk wel tot 90% minder licht zijn dan in de zomer. Moon Light aquarium verlichting, Gaat het over de verzorging en groei van je aquariumplanten, dan moet je ook nog eens kijken of de ‘originele’ planten in de schaduw staan of niet.

Om een ingewikkeld verhaal simpel op te lossen: Het is niet verstandig om echt zonlicht (of daglicht en de seizoenen) na te gaan bootsen in je aquarium. Het aquarium heeft door de beperkte inhoud (en het relatief grote aantal vissen en planten op dit kleine stukje) zijn eigen ‘wereld’ en vraagt daarom ook om zijn eigen licht.

Samen met wit licht ziet je aquarium er dan prachtig uit. Je kunt hiervoor ook blauw, wit, blauw/wit, rood/wit, blauw/rood/wit en RGB als aquarium LED verlichting gebruiken. Aan jou om te kijken wat er in je aquarium en je budget past. Leuk feitje: Met aquarium LED verlichting kun je wel een zonsopkomst en zonsondergang in je aquarium creëren.

Hier en daar wordt ook nog gesproken over het nabootsen van maanlicht. Dit wordt veelal gedaan met blauwe aquarium LED verlichting, gericht op één enkel punt in het aquarium. Dit licht is vooral decoratief en heeft geen toegevoegde waarde voor de aquariumplanten. Maar pas op! Alleen blauw licht is ook licht en hoe langer het licht is in je aquarium, hoe fijner algen dat vinden.

Bij de aanschaf van een aquarium hebben veel mensen een aquarium met een lichtkap. Wanneer je over wilt stappen op aquarium LED verlichting, kom je al de eerste uitdaging tegen. Want: Op internet wordt aquarium LED verlichting vaak los aangeboden en wel met de volgende systemen:Beugelsystemen, Ophangsystemen, Zuignappen, Multifunctionele LED unit, Het beugel- en ophangsysteem zijn bedoelt om op of boven je aquarium te plaatsen.

Een nadeel hiervan is dat de verlichting niet meer boven je aquarium hangt, maar ergens aan de zijkant. Niet ideaal, maar moet je zelf dan maar constructies gaan maken, waarbij je de aquarium LED verlichting met bevestigingsbeugels aan de bestaande TL-verlichting hangt? Gelukkig is er goed nieuws! De aquarium LED verlichting is nog steeds in ontwikkeling.

De kleppen aan de zijkant van de lichtbalk (zoals bij veel Juwel aquaria) zijn gewoon weer te bevestigen aan de LED balk. In plaats van je lichtbalk te vervangen, is er ook nog een andere mogelijkheid. Verwijder je TL buis (T5 of T8) en zet gewoon een LED-buis in de al bestaande bevestigingsringen van je TL verlichting.

Kleurtemperatuur: 6800K. Uhm… wat?‘K’ staat voor graden Kelvin en dit zegt dus iets over de kleurtemperatuur. Nu weet je nog weinig meer hè? Het komt erop neer dat hoe lager het aantal K(elvin), hoe warmer de kleur van je verlichting is. Blauwachtig licht heeft een hogere kleurtemperatuur dan roodachtig licht.

Watt VS Lumen, De Watt (W) is de natuurkundige eenheid van vermogen (energie per tijdseenheid). Een lamp met een vermogen van 60 watt gebruikt een hoeveelheid energie van 60 joule per seconde. Dit zegt dus niets over de lichtopbrengst. En juist de lichtopbrengst is belangrijk om te weten als het gaat over de lichtkwaliteit in je aquarium.

Gemiddeld verlicht aquarium15Gezelschapsaquarium, Aquascape aquarium, Plantenbak, In dit type aquarium kunnen planten met een hoge lichtbehoefte gehouden worden. Sterk verlicht aquarium20Houd er rekening mee dat er op 50 cm waterdiepte nauwelijks nog licht van het belangrijke rode spectrum de bodem bereikt, waardoor bij een waterdiepte van meer dan 50 cm de verlichting nog slechts matig voldoet voor het aquarium.

Sinds de opkomst van aquarium LED verlichting is het steeds belangrijker geworden om lichtopbrengst uit te drukken in Lumen, in plaats van in Watt. Dit om te voorkomen dat LED aanbieders appels met peren gingen vergelijken. Meestal werd er bij aquarium LED verlichting alleen het Watt-vermogen opgegeven en een vergelijking gemaakt met een bestaand vermogen van een gloeilamp.

Daarnaast – en misschien wel de belangrijkste reden – om een dimmer bij je aquarium LED verlichting te nemen, is het instellen van de lichtintensiteit in je aquarium. Lichtsterkte bepaalt de sfeer, Zoals hierboven beschreven is het voor de balans in je aquarium o. a. belangrijk om het juiste aantal Lumen aan verlichting te hebben.

Ook kan het heel goed werken bij de bestrijding van algen. Waar je met TL verlichting het aantal uren dat je verlichting aan staat vaak terug moet schroeven naar minder dan 8 uur op een dag, kan het met aquarium LED verlichting volstaan om de lichtintensiteit terug te schroeven naar bijvoorbeeld 40% (afhankelijk van het percentage dat je al hanteerde).

Aquarium LED verlichting heeft veelal een hogere lichtintensiteit dan TL verlichting. Zet je je aquarium LED verlichting meteen op 100%, dan is de kans op een algenexplosie groot. Voorbeeld: Je hebt een gezelschapsaquarium met redelijk wat planten van 240 liter. Zet deze dan niet meteen op 20 Lumen per liter, maar neem eerst 15 of zelfs 10 Lumen per liter.

Je wilt in dit geval dus 2400 tot maximaal 3600 Lumen aan lichtopbrengst. Dit kun je bereiken door je licht te dimmen naar 53 – 80%. Kortom: De voordelen van dimmen zijn:Het creëren van zonsopkomst en -ondergang;Het regelen van de lichtintensiteit geschikt voor elk type aquarium;Je hoeft je verlichtingsduur niet te verminderen bij problemen met algen.

Latest Posts

Goedkoop Een Huis Bouwen

Published May 07, 24
7 min read

Wadden Opruimen

Published Feb 19, 24
7 min read